+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

4 bekende nadelen van het stresshormoon cortisol.

Ik neem je mee naar de wereld van het hormoon cortisol. Ook wel het stresshormoon genoemd.

De bijnieren die als kapjes over onze nieren liggen produceren dit hormoon wanneer er stresssituaties ontstaan. Laten we voorop stellen dat stress niet per definitie ongezond is. De cortisol die nodig is om bijvoorbeeld die ene deadline van dat leuke project te halen is niet verkeerd. Het helpt je om kort alles op alles te zetten en de focus te houden.

Langdurige stress is een ander verhaal.

Het zorgt ervoor dat jouw lichaam in continue staat van paraatheid verkeert en steeds cortisol moet aanmaken om te overleven. Dat is verre van gezond en echt niet de bedoeling. Cortisol wordt bijvoorbeeld aangemaakt als je:

  • bij stress die je ervaart doordat je je druk maakt omdat je weer in de file staat;
  • relatiestress hebt;
  • werk doet wat je diep in hart verschrikkelijk vindt;
  • ongezonde voeding gebruikt;
  • rookt.

Heb je daar bovenop last van een andere gezondheidsklachten dan maken jouw bijnieren overuren en maakt jouw lichaam teveel cortisol aan met alle gevolgen van dien.

Cortisol gooit ook andere belangrijke processen in het lichaam in de war. Ons lichaam is zo ingesteld dat het altijd op zoek is naar een homeostase, een balans. Als er sprake is van langdurige stress dan zetten we ons lichaam in de overlevingsstand. We zijn zo geprogammeerd dat het ‘verwerken’ van stresssituaties altijd voorrang krijgt boven alle andere processen.

  1. Een gestresst leven en afvallen gaan dus niet hand in hand;
  2. Ook je schildklier kan gaan vertragen;
  3. Menstruatieklachten kunnen gaan opspelen. Lees mijn blog over oestrogeendominantie;
  4. Daarnaast zorgt cortisol ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat stijgen en insulineresistentie, door voorloper van Diabetes 2, in de hand werkt;
  5. En als je lang teveel vraagt van je lichaam en dus roofbouw pleegt dan ligt de kans op een bijnieruitputting, oftewel een burn-out op de loer.

Bij iedere stresssituatie wordt de alvleesklier aan het werk gezet om insuline aan te maken om zo de bloedsuiker weer te stabiliseren. Insuline wordt ook wel het ‘vetopslaghormoon’ genoemd. Het gezegde: “maak je niet dik”, klopt dus als een bus.

Cortisol is een ontstekingsremmer en zorgt ervoor dat je in drukke tijden niet ziek wordt want dat kun je dan niet gebruiken. Wordt je altijd ziek als je vrij bent of op vakantie gaat? Grote kans dat je langdurig teveel hebt aangemaakt!

TIP: het verminderen van jouw stressbelasting en het inbouwen van allerlei vormen van ontspanning zoals yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie en gerichte coaching kunnen de oorzaken van een te hoog cortisol aanpakken.

Lieve gezonde groet,
Meta Bloks