+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

De vakanties zijn voorbij en het ‘normale’ leven is weer begonnen.
Terug in het gareel, structuur erin en weer ritme in de dag.
Misschien wel rust, reinheid en regelmaat.

Dat is natuurlijk allemaal top.
Maar even tussen jou en mij.
Wat betekent het ‘normale’ leven precies voor jou?

Betekent dat vooral: rennen, racen, 24/7 aanstaan, druk druk druk zijn en geen tijd voor jezelf nemen? Met als resultaat moe, gestrest en met een kort lontje de dag door gaan. Te moe om een gezonde maaltijd klaar te maken, te gaan sporten… Of te gaan doen wat al zo lang wordt uitgesteld.

Waarom mislukken goede voornemens vaak?

Maar liefst 81% van de Nederlanders is ook dit nieuwe jaar weer gestart met goede voornemens. Slechts 8 tot 12% houdt deze vol. Waarom mislukken goede voornemens vaak? Dat komt grotendeels door dezelfde aanpak vanuit dezelfde mindset. Gedachten zoals:

‘Het roer moet nu echt om.’
‘Nu moet het goed gaan.’
‘Dit keer ga ik extra goed opletten door strikter en strenger te zijn.

Alleen.

Het gaat niet om wilskracht en niet om de hoé.
Je hoeft niet extra goed je best te gaan doen.
En al helemaal niet heel streng tegen jezelf te zijn.

Ok, suikers minderen of zelfs weglaten en meer gaan bewegen is om ontelbaar veel redenen een heel goed idee.

Maar als alleen de hoé zou werken dan zou iedereen super easy met een blijvend resultaat zijn doelen halen. Toch? Wanneer het leven tussendoor komt vallen de meeste mensen terug in oude patronen. Daarom is de ‘hoe’ niet dé sleutel om aan te draaien wil je een duurzaam resultaat.

It all starts with you.

Vanuit welke energie kom je?
Wat is je intentie?
Waarom wil je dit zo graag?

Wie wil je zijn?
Ken je jezelf, je valkuilen en je ingesleten denk- en gedragspatronen?
En weet je hoe je die (=jouw oerbrein) moet managen?

Die laatste is de allerbelangrijkste. Want gewoonte, gemak en genot verhinderen verandering. Jouw oerbrein wil niet dat je verandert. Hoe klote je je misschien ook voelt en hoe graag je het ook anders wilt. Jouw oerbrein wil plezier verkrijgen, pijn vermijden en energie besparen. Voor je oerbrein is eten (vooral suikers en bewerkte voeding) altijd een goed idee omdat het een hoge beloning geeft in je brein.

Daarom ga je toch maar niet sporten als het regent en kies je voor nog een extra Netflixserie. Het is de reden dat je aan het einde van de middag voor de bijl gaat voor die droppot op het werk of dat stuk taart dat wordt aangeboden. Dat maakt dat je toch ja zegt tegen dat wijntje terwijl je je had voorgenomen om geen alcohol meer te drinken.

Manage je oerbrein en haal je doelen op een leuke en relaxte manier.

De meeste mensen weten stiekem wel waar de crux zit. Ze weten precies hoe het ‘moet’ en wat ze beter anders kunnen doen. Wanneer goede voornemens verdwijnen of het toch niet blijkt te lukken dan wordt op de oude voet verder gegaan. Waar hetzelfde resultaat uit volgt. Met dezelfde frustratie.

Er is natuurlijk niks mis mee als je eens terugvalt in oude gewoontes. Dat is menselijk en kan iedereen gebeuren. Het zijn juist leermomenten waar je verder meer kunt. Wanneer dit vaker gebeurt dan je lief is en het een probleem voor je is, dan wordt het een ander verhaal. Als het ten koste van je energie, humeur en je zelfvertrouwen dan zijn dat belangrijke signalen waar je gehoor aan mag gaan geven door het over een andere boeg te gooien of hulp in te schakelen.

Inzicht in je gedachtenpatronen, waarom je denkt zoals je denkt en waarom je doet zoals je doet, is de basis van iedere verandering. Dit stap voor stap veranderen zorgt voor het maken van andere keuzes waardoor goed voor jezelf zorgen weer leuk wordt. De hoe volgt dan vanzelf. En terugvallen in oude gewoontes steeds meer tot het verleden behoren.

Wanneer je jezelf steeds meer bovenaan het lijstje zet en inzicht krijgt in jezelf kun je het in kleine stapjes anders aan gaan pakken. Op die manier ga je op jouw manier een leefstijl eigen maken die niet als volhouden voelt en waar je blij van wordt. Het leven loopt op alle vlakken fijner als jij lekker in je vel zit. Dat weet je zelf natuurlijk ook wel.

Mocht ik iets voor je kunnen betekenen en heb je iemand nodig die een tijdje aan de zijlijn met je meeloopt zodat jij dit keer je doelen gaat halen? Neem gerust contact met me voor een vrijblijvende belafspraak.

Wie weet tot binnenkort!

Energieke groeten,
Meta

Jouw Vitaliteitscoach
0622710740