+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Niet kiezen is een keuze.

Niet kiezen kost het meeste energie. Het zorgt voor meer stress en minder plezier. De eeuwige twijfelmodus lijkt vaak een eindeloze cirkel waar je in rond kunt blijft draaien. Jezelf afvragend wat je nu precies moet doen. De één gaat advies inwinnen bij een goede vriendin. De ander probeert er alleen uit te komen. Wanneer je merkt dat je rondjes blijft draaien, niet blij bent met hoe je je voelt en graag verandering wilt. Begin dan altijd bij het begin. 

Keuzes maken zorgt voor grip op jezelf, focus, rust en helderheid.

Stel je hebt voor jezelf bepaalde doelen gesteld. In het begin ben je nog enthousiast en super gemotiveerd. Na een paar weken ebt het meer naar de achtergrond en voor je het weet maak je weer keuzes voor iets dat je niet meer wilde. Keuzes tussen:

  • Die wandeling maken na het avondeten of op de bank ploffen;
  • Sporten of de training uitstellen of overslaan;
  • Die gezonde maaltijd klaarmaken of kiezen voor een diepvriespizza;
  • De ‘excuus-Truus’ kaart trekken of 100% eerlijk zijn tegen jezelf en verantwoordelijkheid nemen.

Wil je je anders voelen? Begin bij het kiezen van andere gedachten.

Anders voelen begint bij het kiezen van andere gedachten. Dat is dé basis van alles. Eerst inzicht in jezelf en je eigen gedachtenpatronen. Wie wil je zijn? Hoe denk je over jezelf en hoe praat je tegen jezelf? Welke langspeelplaat draai je iedere dag weer voor jezelf af? Helpen de gedachten die je uitkiest jou verder of werken ze averechts?

Gedachten zijn er razendsnel. Ze zorgen voor een bepaald gevoel/ emotie. Vanuit die emotie gaan we actie ondernemen oftewel keuzes maken. En dat zorgt voor een bepaald resultaat. Kortom, ben je niet blij met het resultaat? Begin dan met het kiezen van andere gedachten over een bepaalde situatie. Die situatie is altijd objectief/ neutraal. Bijvoorbeeld: ‘Een geel huis’ is objectief. ‘Een lelijk geel huis is subjectief en daarmee meteen een overtuiging, dus een gedachte.

Waarom je blijft terugvallen in oude gewoontes.

De meeste vrouwen weten namelijk heel goed hoe het ‘moet’ of ‘hoort’. Dit is ook dé reden waarom diëten niet werken, waarom ik niet geloof in het volgen van voedingsschema’s en strikt en streng doen averechts werkt. Het kan prima voor een paar maanden of op wilskracht. De waarheid is dat de meeste mensen weer terug bij af zijn als ze stoppen met een programma en de kilo’s die ze zijn afgevallen er weer bijkomen. Zelfs met rente. Dat komt omdat gedragsverandering en inzicht in waarom je doet zoals je doet, niet is meegenomen.

De hoe is niet belangrijk.

Ik weet dat de meeste vrouwen focussen op de hoe. Zeg mij maar wat ik moet doen, dan ga ik dat doen en dan komt alles goed. Maar als het zo simpel was dan zou het toch iedereen lukken om gezond, vitaal, energiek en in balans te zijn? Beginnen bij de basis is key. Het kost misschien meer tijd dan je wilt maar dit is wel de weg die duurzaam is. De vrouwen die bij mij komen zijn de aanpakkers, de doorpakkers en snelle schakelaars. Ze hebben veel bereikt in hun leven en trekken vaak de kar. 

Hele mooie kwaliteiten die je ver brengen maar in een veranderingsproces werkt het snel willen en geen geduld hebben averechts. Het kost nu eenmaal 21 dagen om een gewoonte eigen te maken. En het kost 3 maanden om die verandering eigen te maken als jouw leefstijl. Het állerbelangrijkste wat ik je misschien wil meegeven nu is: geef jezelf de ruimte en de tijd en heb geduld met jezelf.

Iets wat al jarenlang in je systeem zit verander je niet van vandaag op morgen.

Dat van jezelf eisen, kwaad worden op jezelf als je een andere keuze maakt dan je in eerste instantie wilde is niet eerlijk. Kom altijd vanuit liefde voor jezelf (dat is totaal iets anders dan lief zijn voor jezelf ;-). Praat tegen jezelf zoals je zou praten tegen een goede vriendin. Ben fijn gezelschap voor jezelf, maak het leuk en heb plezier. Het leven is geen wedstrijd of een race wie het snelste bij de eindstreep is. Ga voor de lessen, ervaringen, belevenissen en het proces onderweg. Dat is het leven. Dat maakt dat je leeft.

Enne P.S.

Kies bewust. Eet een appel met een paar noten. Dat is een goed idee voor je bloedsuikerspiegel ;-).
Oftewel: ‘Don’t take yourself en life too seriously. Nobody gets out alive.’

Lieve energieke groet,
Meta