+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Vorige week betrapte ik mezelf er op: ‘Zij heeft het goed voor elkaar, dat zou ik ook wel willen.’ Zomaar een spontane gedachte die direct zorgde voor een minder fijn gevoel. 

We herkennen dit allemaal wel eens bij onszelf. De neiging om te vergelijken met anderen. Hoe iemand z’n leven leeft. Hoe iemand eruit ziet. Hoe iemand het bijvoorbeeld doet in zijn baan, business of op sportgebied.

Vergelijken met anderen is niet per sé slecht of negatief. Het kan ook zorgen voor inspiratie en een bepaald verlangen dat bij jezelf wordt aangewakkerd. Dat is natuurlijk alleen maar een heel mooi signaal waar gehoor aan gegeven mag worden. Wanneer het vanuit afgunst of ongezonde jaloezie komt, dan geeft het negatieve energie, meer stress en minder levensgeluk. Het zorgt ervoor dat je je minder goed over jezelf voelt, negatief bent naar je omgeving en je tegenhoudt om te gaan doen wat je te doen hebt.

Vanuit het oerinstinct is vergelijken met anderen een belangrijk mechanisme omdat het de kans op overleven groter maakte. Binnen de groep vallen en erbij horen vergrootte de kans op overleven. Ook diende het in die tijd om te kijken of je veilig was of niet zodat je direct kon gaan vechten of vluchten als er gevaar dreigde.

We leven allang niet meer op de savanne. Alleen voor ons oerbrein is er niets veranderd. Die denkt dat we ons daar nog steeds bevinden. Als we dat gedeelte van ons brein de regie geven en 24/7 z’n gang laten gaan dan leven we continu in angst, gedoe, drama en in de hoogste staat van paraatheid. Je kunt je voorstellen dat dat verre van relaxt is. Laat staan voor je hormoonbalans en lekker in je vel zitten.

Wanneer je jezelf er op betrapt dat je in ik-vergelijk-mezelf-met-anderen-modus-schiet. Fluit jezelf dan meteen terug. Het is geen eerlijke wedstrijd. Vergelijk jezelf alleen met jezelf. Kijk waar je vandaan komt, waar je nu staat en wat je allemaal hebt overwonnen. Schrijf het eens allemaal voor jezelf op. Wat je mee hebt gemaakt en voor elkaar hebt gekregen maakt je de persoon die je nu bent.

Een paar tips die je hierbij kunnen helpen:

RELATIVEER.
Het gras is niet altijd groener bij de buren. Niemand is perfect ook al ziet het er van de buitenkant misschien wel perfect uit. En als het er allemaal te perfect uitziet dan is dat misschien omdat het nep is?

CIRKEL VAN INVLOED.
Waar heb je invloed op? Wat kan je veranderen? We zijn zelf de sleutel en meteen ook onze grootste in de wegzitfactor. Pak de touwtjes in handen en onderzoek je eigen gedachten. Hoe praat je tegen jezelf? Hoe praat je tegen jezelf? Bewustwording is key en altijd de eerste stap naar verandering.

SOCIAL MEDIA-MINDER.
Het is algemeen bekend dat social media een vertekend beeld geeft van iemands leven. Wees kritisch in wie je volgt en waarom je iemand volgt. Geeft het je energie of kost het je energie? Minder tijd besteden op social media en meer tijd besteden aan je eigen leven is een heel goed idee. Schrijf je dromen en verlangens eens op. Waar word je blij van en waar haal je plezier en energie uit? Wat is de eerste kleine stap die je vandaag gaat zetten naar dat doel?

Heb jij nog een tip die jou of een ander helpt? Leuk om van je te horen!

Met energieke groet,
Meta