+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Tijdens een vakantie staat vaak ‘niets moet alles mag’ centraal. Geen verplichtingen, gewoon even doen waar je zin in hebt. De meesten hebben dan geen enkele moeite om te ontspannen. Je geniet van een lang uitgebreid ontbijt, een drankje op het terras en je laat de stapel boeken slinken die nog op je liggen te wachten. Je maakt tijd om te gaan wandelen en om lekker te gaan sporten. Nu kan het want je hebt er alle tijd voor. Toch komt er ook weer een einde aan al die vrijheid en ontspanning.

Hoe ga je dat relaxte gevoel vasthouden?

Hoe ga je ervoor zorgen dat je ook in drukke tijden regelmatig ontspanning inbouwt en tijd voor jezelf neemt? Wacht niet met ’tijd voor jezelf nemen’ tot die volgende vakantie. Kijk eens welke tips je kunt gaan inbouwen om het stresshormoon cortisol te slim af te zijn.

 1. Energiegevers of energievreters
  Maak een lijstje met dingen waar je blij van wordt, die je leuk vindt en waar je van weet dat ze goed voor je zijn. Dat kan van alles zijn. Een waardevolle vriendschap, sporten, een nieuwe taal leren, tekenen. Alles kan, er is geen goed of fout. En welke dingen kosten jou energie? Die ene vriendin die alleen maar over zichzelf praat en eigenlijk niet geinteresseerd is in jou? Té perfectionistisch zijn en alle ballen hoog willen houden? Alles alleen willen doen en geen hulp willen of durven vragen? Overwerken? Kijk eens eerlijk naar je leven, schrijf het op en ga bekijken welke positieve dingen je vaker aan je leven kunt toevoegen en hoe je de negatieve dingen kunt terug brengen. Je leeft maar één keer, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je het leven leeft wat je fijn vindt.
 2. Een kwestie van gewoon blijven ademen
  Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende en logische manier van ontspannen en altijd binnen handbereik. Maar ook meteen de moeilijkste. Hoe vaak betrap jij jezelf er op dat je ademhaling hoog zit? Baby’s hebben automatisch een buikademhaling, let er maar eens op. Wij zijn het door alle drukte blijkbaar verleerd. Neem minstens 1x per dag of ieder moment dat je kunt, tien minuten de tijd om te focussen op je buikademhaling. Leg je handen onder je navel en duw je buik bij iedere ademhaling krachtig naar buiten. Sluit je ogen en schenk alleen aandacht aan je ademhaling. Maak hier tijd voor, no excuses.
 3. Wandel de cortisol uit je lijf
  Voor de hondenbezitters onder ons een makkie omdat die na thuiskomst van een drukke werkdag eerst de hond uit gaan laten. Maar wat als je geen hond hebt? Laat je zelf uit en wandel een rondje. Schakel af, zet je gedachten op een rij, kijk wat je allemaal om je heen ziet en kom weer met een helder hoofd thuis.
 4. Haal de automatische piloot eraf
  Veel mensen eten iedere dag van de week hetzelfde gerecht. Op maandag staan de spruitjes op tafel, op dinsdag de macaroni. Alles voor het gemak en snel, snel, snel. Maak eens een keer iets anders, iets nieuws. Sinds ik bewuster ben gaan leven, ben ik koken en het klaarmaken van nieuwe gerechten steeds meer gaan waarderen. Je hoeft echt geen culinaire hoogstandjes op tafel te zetten of uren in de keuken te staan. Tijdens het koken betrap ik mezelf er op dat ik met al mijn gedachten bij het koken ben en er geen ruimte is om me druk te maken over dingen die overdag op mijn werk zijn gebeurd. Erg ontspannend, probeer het maar eens. Of fiets eens een andere route naar je werk. Je ziet nieuwe dingen om je heen en bent veel alerter omdat het allemaal nieuw voor je is.
 5. Yoga yep
  Misschien een open deur om yoga in het rijtje op te nemen maar yoga maakt mij een heel ander mens. Yoga maakt je lichaam en geest flexibel. Ik betrap mezelf er zelfs op dat ik bepaalde ademhalingstechnieken automatisch aan het toepassen ben. Ga op zoek naar een yogastudio bij jou in de buurt. Er is er altijd wel eentje die bij je past. Je kunt ook bijvoorbeeld ’s morgensvroeg meteen nadat je wakker bent een paar keer de zonnegroet doen. Met deze oefening strek je al je spieren en begin je vele malen rustiger en frisser aan de dag.
 6. Speel met je grote teen
  Als ik me vroeger verveelde zei mijn moeder altijd: ‘ga maar met je grote teen spelen’. Oftewel, even niksen, luieren, lanterfanten, lummelen, you name it. Hoe vaak doe je dat nog? Want oh, oh, er is zoveel te doen, altijd. Dat stof op de kast verdwijnt niet zomaar en de was strijkt zich niet vanzelf helaas. Ja, dat klopt en dat zal ook altijd wel zo blijven. Maar al die to-do dingen liggen er straks ook nog. Je wordt later echt niet herinnerd als ‘dat was een vrouw die haar huis toch altijd zo spik en span op orde had’. Plan regelmatig eens een paar uur, of meer, aan vrije tijd in om dingen te doen waar je zin in hebt. Zonder je af te vragen of je wel productief bent of wat anderen er van vinden. Voor de TV hangen of met je telefoon spelen horen daar dan niet bij.
 7. Social mediNEE!
  Wat gebeurt er met jou als je je telefoon niet binnen handbereik hebt? Vergaat de wereld als je even een dag of een gedeelte van de dag niet bereikbaar bent of niet op de hoogte bent van de laatste berichten op Twitter, Facebook, Instagram of NU.nl? Zit je ’s avonds of ieder vrij moment op je telefoon of Ipad om je ‘vrienden’ te appen en alle social media bij te houden? Hoe lang is het geleden dat je samen met je partner of vriendin ‘live’ bij zat te kletsen over vanalles en nog wat zonder allebei een telefoon of tablet in je hand? Ben eens eerlijk, hoeveel tijd gaat er iedere dag bij jou verloren aan deze bezigheid? Stiekem meer dan je denkt. Gooi je telefoon, tablet en laptop aan de kant en ga iets doen wat jou gelukkig maakt.Check dat lijstje met energiegevers maar eens en stop daar je kostbare tijd in. Gebruik in ieder geval na acht uur ’s avonds geen telefoon etc meer. Je lichaam kan onder invloed van dat blauwe licht geen melatonine aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een goede nachtrust tegemoet gaat. Het is het enige antioxidant die je lichaam zelf aanmaakt, dus zorg er goed voor.

  TIP: download het programma F.lux op je computer, laptop en telefoon. Dit programma past zich aan het ritme van de dag en maakt de helderheid van je beeld minder fel. Het meest ideale is altijd nog echt even afschakelen van alle prikkels om je heen.

Hoe zorg jij voor je portie dagelijkse ontspanning?

Lieve gezonde groet,
Meta