+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Blijf bij jezelf.

Het wordt zo vaak gezegd: ‘luister naar je gevoel’, ‘zorg goed voor jezelf’, ‘volg je hart’, ‘doe waar jij je goed bij voelt’ en wat niet allemaal nog meer. Want waarom zou je jezelf anders voordoen dan je bent? Waarom zou je dingen doen waar jij je niet goed bij voelt?

Nou, daar zijn legio redenen voor te bedenken. We leven nu eenmaal niet alleen in een hutje op de hei (al zou dat soms wel eens heel lekker zijn haha). De wereld zou toch een stuk minder gezellig zijn als we alleen maar aan ons zelf zouden denken en geen rekening zouden houden met andermans gevoelens. Natuurlijk hou je rekening met je partner, je kinderen, je ouders, je familie, je vriendinnen, je collega’s, je buren, je…? Maar wanneer hou jij rekening met jezelf? Op welke plaats sta jij eigenlijk? Wij vrouwen denken vaak aan alles en iedereen om ons heen maar ondertussen vergeten we dat we er zelf ook nog zijn. ‘Zorgen’ is voor velen van ons een ‘middle name’…

Ik ben zelf ook niet heilig hoor. Ook ik vind het fijn om er voor een ander te zijn. Vooral voor de mensen die mij dierbaar zijn en waar ik van hou heb ik heel veel over.

Maar waarom doe ik dat allemaal? Euh ja, dat is een hele goeie vraag. Omdat ik het fijn vind om een ander een goed gevoel te geven, om ervoor te zorgen dat het gezellig is en er een goede sfeer is. Ik hou niet zo van gedoe en maak het mensen graag naar de zin. Ook voor de mensen die verder van mij afstaan. Ik ga toch geen nee zeggen tegen een collega die iets van mij vraagt en waar ik eigenlijk geen tijd voor heb of zin in heb? Nee, dat kan niet want wat zullen ze wel niet van mij denken? Daar gaat mijn ik-wil-graag-dat-jullie-mij-aardig-vinden-en-waarderen-om-wie-ik-ben image. Dat wil ik niet en ik doe hard mijn best om dat beeld in stand te houden. Pleasen heet dat geloof ik. Correctie, dat deed ik. Ik weet niet waar het door komt, wellicht door de leeftijd, maar ik ben daar mee gestopt. Ik heb dat ‘pleasen-abonnement’ opgezegd. Ik was zó klaar met me alleen maar aan te passen aan de ander, met mijn mond dicht houden als iemand onredelijk of onaardig tegen mij deed. Daar had ik zelf teveel last van en dat kon toch niet de bedoeling zijn. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal veranderd ben. Nee dat zeker niet, want ik heb nog steeds graag iets voor de ander over. Maar ik ben me er wel bewust van waarom ik het doe en of het goed voelt of niet.

Maar hoe doe je dat dan, ‘dicht bij jezelf blijven?’

Wat is jouw intentie?
Wat maakt dat jij jezelf op de laatste plaats zet, voor iedereen klaar staat en in eerste instantie alleen maar aan de ander denkt? Wat zit daar onder? Hoe komt het dat je ja zegt terwijl je nee bedoelt? Waar ben je bang voor? Neem een situatie voor ogen en ga terug naar hoe je je daar bij voelde. Neem een vel papier en schrijf de situatie en de gevoelens die daarbij had allemaal op. Als je weet waarom je doet zoals je doet kun je ook kijken wat je kan veranderen.

Nee is ook een antwoord
Iedere keer als jij ja zegt tegen iemand die iets van je vraagt en wat je eigenlijk niet kan of wil doen, zeg je nee tegen jezelf. Accepteer jij het als iemand anders nee zegt? Waarschijnlijk wel. Die persoon hoeft zelfs niet uit te leggen waarom hij of zij nee zegt. Om één hele simpele reden: nee is ook een antwoord.

Hoe zit het met jouw buikgevoel?
Vaak weet je al meteen of iets goed voelt of niet, want jouw gevoel klopt altijd. Let daar maar eens op. Luister naar jouw buikgevoel en doe er iets mee. Is er iets vervelends gebeurd, heeft iemand je geraakt en blijf je daar last van houden? Kom op de situatie terug en benoem het. Zolang je vanuit jezelf praat en de ander niets verwijt is het altijd goed. Als je eenmaal de stap hebt genomen om dat te doen en ervaart wat het is om vervelende situaties bespreekbaar te maken, dan is dat zo’n overwinning op jezelf. Dat gaat smaken naar meer. Je zult er van staan te kijken wat voor moois daar uit kan komen. Het is spannend, ja dat klopt. Maar wat kan jou nou helemaal gebeuren? Er vallen echt geen doden…

De grote S!
Deze helpt mij regelmatig. Heb gewoon af en toe eens schijt (oeps!) aan wat de ander wel niet van jou zal denken. Alle overbodige, energievretende gedachten die je kunt hebben als je een keer nee zegt of voor jezelf kiest. ‘Wat zullen ze er wel niet van vinden’, ‘dat kan ik toch niet maken’, ‘ze vinden me vast niet meer leuk’, ‘aardig’ of, ‘grappig’ meer…blablabla. Lekker belangrijk. Of zoals mijn lieve cadeaudochters altijd zeggen: boeien! En ze hebben nog gelijk ook. Daar kunnen wij volwassen vrouwen nog heel veel van leren:-).

Dus lieve lady, er zijn heel veel redenen op te noemen om dicht bij jezelf te blijven. Misschien nog wel de belangrijkste reden van allemaal is dat het zoveel meer rust geeft. In je hoofd en in je lijf en dat is weer goed voor die leuke hormonen die anders een loopje met je gaan nemen.

Hoe goed zorg jij voor jezelf? Leuk om van je te horen op info@metavita.nl.

Lieve gezonde groet,
Meta Bloks