+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Het wordt zo vaak gezegd: ‘luister naar je gevoel’, ‘zorg goed voor jezelf’, ‘volg je hart’, ‘doe waar jij je goed bij voelt’ en wat niet allemaal nog meer. Want waarom zou je het niet doen? Waarom zou je jezelf anders voordoen dan je bent? Waarom zou je dingen doen waar jij je niet goed bij voelt?

Nou, daar zijn legio redenen voor te bedenken.

We leven nu eenmaal niet alleen in een hutje op de hei (al zou dat soms wel eens heel lekker zijn ;-)). De wereld zou toch een stuk minder gezellig zijn als we alleen aan ons zelf zouden denken en geen rekening zouden houden met anderen. Van nature helpen wij mensen anderen graag, zo is de mens nou eenmaal gebakken. Dus ja, natuurlijk hou je rekening met je partner, je kinderen, je (schoon)ouders, je familie, je vriendinnen, je collega’s, je buren, je…? Maar wees eens eerlijk, wanneer hou jij rekening met jezelf? Op welke plaats sta jij? De meeste vrouwen denken vaak aan alles en iedereen maar vergeten ondertussen dat ze er zelf ook nog zijn. ‘Zorgen’ is voor velen van een ‘middle name’…

Ik ben zelf ook niet heilig hoor. Ook ik vind het fijn om er voor een ander te zijn. Vooral voor de mensen die mij dierbaar zijn en waar ik van hou heb ik veel over.

Maar waarom doen we dat allemaal? Dat is een hele goede vraag. We vinden het fijn vind om een ander een goed gevoel te geven, om ervoor te zorgen dat het gezellig is en er een goede sfeer is. De meeste vrouwen houden niet gedoe, willen niet moeilijk doen en maken het mensen graag naar de zin. Je gaat toch geen nee zeggen tegen een collega die iets van je vraagt en waar je eigenlijk geen tijd voor hebt? Nee zeggen komt zelfs misschien niet in je op. Je zegt hebt zelfs al ja gezegd voordat je het in de gaten hebt. Velen willen graag leuk en aardig gevonden worden en we hebben er veel voor over omdat image in stand te houden. Pleasen gaat vaak ten koste van jezelf en je eigen gemoedstoestand.

Maar stel je eens voor dat je stopt met pleasen? Stel je eens voor dat je het ‘please-abonnement’ opzegt. Waarom zou je je blijven aanpassen aan de ander, waarom zou je je mond dicht blijven houden als iemand onredelijk tegen je doet? Waarom zou je met een vervelend gevoel rond blijven lopen en jezelf in de wegzitten? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je er zoveel last van hebt, er slecht van slaapt en met een knoop in je maag blijft lopen? Hoe zou het voor je zijn om nog steeds voor een ander klaar te staan én je bewust te zijn waarom je het doet en of het goed voelt voor jou?

Hoe doe je dat dan, ‘dicht bij jezelf blijven?’

Wat is jouw intentie?
Wat maakt dat jij jezelf op de laatste plaats zet, voor iedereen klaar staat en in eerste instantie alleen maar aan de ander denkt? Wat zit daar onder? Hoe komt het dat je ja zegt terwijl je nee bedoelt? Waar ben je bang voor? Neem een situatie voor ogen en ga terug naar hoe je je daar bij voelde. Neem een vel papier en schrijf de situatie en de gevoelens die daarbij had allemaal op. Als je weet waarom je doet zoals je doet kun je ook kijken wat je kan veranderen.

Nee is ook een antwoord.
Iedere keer als jij ja zegt tegen iemand die iets van je vraagt en wat je eigenlijk niet kan of wil doen, zeg je nee tegen jezelf. Accepteer jij het als iemand anders nee zegt? Waarschijnlijk wel. Die persoon hoeft zelfs niet uit te leggen waarom hij of zij nee zegt. Om één hele simpele reden: nee is ook een antwoord. En ja misschien stel je een ander dan wel teleur. En ja daar kan jij je schuldig over gaan voelen. Dat is de reden waarom we niet  graag nee zeggen. Maar wees eens eerlijk: waarom zou jij jezelf keer op keer blijven teleurstellen. Je bent toch veel meer waard dan dat.

Hoe zit het met jouw buikgevoel?
Vaak weet je al meteen of iets goed voelt of niet. Je gevoel klopt altijd. Let daar maar eens op. Je mag gaan luisteren naar jouw buikgevoel en er iets mee gaan doen. Is er iets vervelends gebeurd, heeft iemand je geraakt en blijf je daar last van houden? Kom op de situatie terug en benoem het. Zolang je vanuit jezelf praat en de ander niets verwijt is het altijd goed. Als je eenmaal de stap hebt genomen om dat te doen en ervaart wat het is om vervelende situaties bespreekbaar te maken, dan is dat zo’n overwinning op jezelf en je maakt de drempel lager voor jezelf om dit . Je zult er van staan te kijken wat voor moois daar uit kan komen. Het is spannend, ja dat klopt. Maar wat kan jou nou helemaal gebeuren? Er vallen echt geen doden…

De grote S!
Deze helpt mij regelmatig. Heb gewoon af en toe eens schijt (oeps!) aan wat de ander wel niet van jou zal denken. Alle overbodige, stressvolle en dus energievretende gedachten die je kunt hebben als je een keer nee zegt of voor jezelf kiest. ‘Wat zullen ze er wel niet van vinden’, ‘dat kan ik toch niet maken’, ‘ze vinden me vast niet meer leuk’, ‘aardig’ of, ‘grappig’ meer…blablabla. Lekker belangrijk. Of zoals mijn lieve bonusdochters altijd zeggen: boeien! En ze hebben nog gelijk ook. Daar kunnen wij volwassen vrouwen nog heel veel van leren:-).

Dus lieve lady, er zijn heel veel redenen op te noemen om dicht bij jezelf te blijven. Misschien nog wel de belangrijkste reden van allemaal is dat het zoveel meer rust en positieve energie geeft. In je hoofd en in je lijf en dat is weer goed voor die leuke hormonen die anders een loopje met je gaan nemen.

Hoe goed zorg jij voor jezelf? Leuk om van je te horen op info@metavita.nl.

Lieve gezonde groet,
Meta Bloks