+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Zelf kan ik iedere dag tig redenen verzinnen om iets niet te gaan doen. Om niet te wandelen, niet te sporten, geen gezonde maaltijd klaar te maken, geen pauzes te nemen of om niet op tijd naar bed te gaan. Soms doe ik dat ook en maak ik andere keuzes. De verantwoordelijkheid van de gevolgen en resultaten van hoe ik me daarna voel liggen bij mij.

Om zelf geen verantwoordelijkheid te dragen geven we vaak de omstandigheden en anderen de schuld.

“Het is nu eenmaal druk en je wilt niet weten hoe de weken er bij ons uitzien. Mijn man doet niks in huis. Mijn kinderen zijn moeilijke eters. Mijn moeder wil dat ik kom. Mijn vriendinnen hebben me nodig. Mijn manager appt altijd in de avond en weekenden. Of, dit weet ik allemaal al en werkt niet bij mij. Alleen naar bed gaan is zo ongezellig.”

Het zijn redenen en excuses om niets te hoeven veranderen of in beweging te komen. Druk zijn we allemaal in deze maatschappij. Toch is en blijft het een feit dat iedereen 168 uur in de week heeft en 24 uur per dag. Hoe we die invullen en waar we allemaal ja tegen zeggen bepalen we veelal zelf. Ook de keus om iets onbekends of nieuws uitproberen.

Want als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Als je klaar bent en baalt van hoe het is dan hoort het nemen van verantwoordelijkheid en het maken van keuzes erbij. Zelfs iets gaan doen wat je al vaker of misschien zelfs nog nooit eerder hebt gedaan en daar ook voor blijven gaan omdat het belangrijk voor je is. En ja dat is echt super spannend. Omdat je nu nog niet precies weet wat de uitkomst gaat zijn. Maar wat heb je te verliezen?

Juist door het te gaan doen en zien dat het lukt gaat je vertrouwen geven.

Super tof als je zelf de touwtjes weer in handen neemt. Een uitdaging ook omdat er vaak schuldgevoel naar boven komt en mensen er iets van kunnen vinden. Van de andere kant weet je stiekem ook heel goed wat de gevolgen zijn als je door blijft gaan zoals je nu al zo lange tijd doet. 

Maar stel dat je nu vandaag iets kleins gaat veranderen?

Dat je vandaag besluit om jezelf het allerbeste te gunnen?
Dat je het als een uitdaging gaat zien om goed voor jezelf te gaan zorgen?
Stel je eens voor dat je al die ja maars en excuses over boord gaat gooien?

Wat zou dan die eerste stap zijn die je vandaag gaat zetten?