+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Doorgaan en alle energie weggeven. Omdat er zoveel moet gebeuren, anderen die iets van vragen maar vooral omdat we vinden dat er vanalles moet gebeuren. Het gevoel nooit klaar te zijn en er ’s avonds achterkomen hoe moe we eigenlijk zijn. Met druk zijn en hard werken is niets mis. Wel als het chronisch wordt en stress gaat opleveren.

Als je merkt dat je energieniveau met periodes ver te zoeken is.

Dan wordt het een ander verhaal. Stress is absoluut niet alleen maar negatief. Het zorgt ervoor dat je alert en scherp bent, om die deadline van dat project te halen, snel te kunnen schakelen en ervoor te zorgen dat je belangrijke dingen niet vergeet. Wel als je meer het gaspedaal indrukt en de rem, dus je ontspanning en rustmomenten overdag niet of nauwelijks hebt.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 Nederlanders last heeft van burn-outachtige klachten.

De signalen zijn als je ’s avonds geen of weinig energie meer over hebt en niet meer vooruit te branden bent om iets te ondernemen. Overdag door je agenda heen rennen, alle taken afvinkend en door blijven gaan omdat die to-do lijst toch echt af moet. Verjaardagen, borrels, etentjes met vriendinnen omdat we vinden dat we overal bij moeten zijn en alles mee moeten maken. Je voelt alleen heel goed dat je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Maar hey iedereen gaat en jij dus ook. En och het is ook maar 1x in de zoveel tijd te doen. Niet zaniken, niet lullen maar poetsen, gewoon doorgaan. Morgen zie je wel weer verder en volgende week wordt het vast rustiger.

Dat je na al die gasopdielollie acties en volle agenda’s, weer een periode vol in de remmen moet.

Omdat je moe op en leeg bent. Je veegt je agenda leeg en zegt de afspraken af. Je voelt ineens een verkoudheid, migraine of hoofdpijn opkomen. Ook dat nog. Je baalt en skipt voor de zoveelste keer je sporten. Het goed voor jezelf zorgen bestaat nu uit alleen nog maar uit rust pakken en niets doen omdat je weer moet opladen. De energie ontbreekt om goed voor jezelf te zorgen en om een gezonde maaltijd klaar te maken. Een boterham is snel gefixt en dat is wat je weer pakt. Terwijl je je nog zo had voorgenomen.

Op alle gebieden jojo-end door het leven.

Gassen en remmen. Hard optrekken en met piepende banden de bochten door. Het dashboardlampje gaat branden maar och. Het kan best nog net even. Toch? Hoe zou je auto het houden als je er zo mee om zou gaan? Hoeveel extra brandstof gaat er verloren doordat je continu vol gas geeft en vol in de remmen gaat? Welke andere mankementen gaan opspelen?

Stel je eens voor. Minder stress. Meer energie en meer plezier. Wat voor invloed gaat dat op jou hebben?

  • Op je lichaam
  • Op je (werk)plezier.
  • Op je kinderen.
  • Op je relatie.
  • Op je vriendschappen.
  • Op je leven.

Wat zou je dan wel weer gaan doen? Wat je nu misschien al te lang niet meer doet?

Lieve groet,
Meta