+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Het wordt zo vaak gezegd: ‘luister naar je gevoel’, ‘zorg goed voor jezelf’, ‘volg je hart’ en ‘doe waar jij je goed bij voelt’. Ik zeg het zelf ook vaak tegen mijn klanten. Het is natuurlijk een waarheid als een koe. Maar waarom doen we wat we doen?

Waarom zeggen we ja?

Nou, daar zijn legio redenen voor te bedenken. We leven nu eenmaal niet alleen in een hutje op de hei. De wereld zou een stuk minder gezellig zijn als we alleen maar aan ons zelf zouden denken en geen rekening zouden houden met andermans gevoelens.

 • We vinden het fijn om er voor een ander te zijn.
 • Het de ander naar de zin maken en klaarstaan geeft de ander én onszelf een goed gevoel.
 • Het is gezellig is zorgt voor goede sfeer. Want dat commentaar als je nee zegt, daar zit je ook niet op te wachten. Nee dan liever even snel, snel, snel iets regelen.
 • Want och, laten we eerlijk zijn, even iets doen voor een ander kan er vaak best nog wel bij.
 • Samenzijn met vriendinnen is gewoon gezellig en je wilt niet die mieper zijn die steeds afbelt.
 • Of je moeder die aangeeft dat ze je zo mist en het al lang geleden is dat ze je heeft gezien.
 • Je hoort jezelf zeggen: ‘doe niet zo flauw, zet je eroverheen, morgen is er weer een dag…’

Het is toch heel normaal dat jij rekening houdt met je partner, je kinderen, je ouders, je familie, je vriendinnen, je collega’s, je buren, je…? Je merkt alleen dat je agenda volloopt. Dat de dagen en de weken aan je voorbij vliegen. Je hoort jezelf steeds vaker zeggen dat je moe bent.

Nee moe is niet het juiste woord. Uitgeblust.

Je zou het liefste een dikke streep door je agenda zetten. Gewoon een week even he-le-maal niks. Geen polonaise aan jouw lijf. Geen mensen die iets van je willen. De gedachte komt zelfs op dat je nu best een flinke griepvirus zou kunnen gebruiken. Zodat jij geoorloofd in bed kunt liggen. Om te slapen en bij te tanken. Alleen weet je dat onder de dekens kruipen geen oplossing is voor de langer termijn.

Wanneer hou je rekening met jezelf?

Op welke plaats sta jij eigenlijk? Het wordt echt een ander verhaal als het klaarstaan voor een ander jou stress bezorgt en energie kost. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Je weet dat het nodig is om dagelijks wat tijd voor jezelf in te plannen om even je hoofd leeg te maken. Om te voelen wat je nodig hebt en van daar uit weer energie op te doen.

Een waardevolle tip die je gaat helpen om vaker ja tegen jezelf te zeggen:

 1. Sta eens bewust stil als iemand iets aan je vraagt.
 2. Wacht met reageren, zeg niet meteen ja.
 3. Vaak weet je al meteen of iets goed voelt of niet. Jouw buikgevoel laat je namelijk niet in de steek en klopt altijd.
  Let daar maar eens op.
 4. Is je eerste gevoel: ‘hmm nee ik moet er niet aan denken. Dit komt me nu niet uit. Als ik heel eerlijk ben dan heb ik hier geen zin in. Dit kan er nu echt even niet bij. Etc…’
 5. Luister daar naar en geef aan dat het je niet past.
 6. Geef aan wanneer wel of dat je er op een later moment nog op terug komt.
 7. Het kan zelfs zo zijn dat je in je enthousiasme ja zegt.
 8. Weet dat je hier altijd op terug kunt komen.

Want nee is ook een antwoord
. Iedere keer als jij ja zegt tegen een ander en wat je eigenlijk niet kan of wil doen, zeg je nee tegen jezelf. Accepteer jij het als iemand anders nee zegt? Waarschijnlijk wel. Die persoon hoeft zelfs niet uit te leggen waarom hij of zij nee zegt.

Ga er eens mee spelen en kijk wat het met je doet en vooral wat het je oplevert. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet en voor jezelf kiest dan zul je zien dat de keren daarna veel makkelijker gaan.

En vraag je af, wat is nu het ergste wat er kan gebeuren?

Lieve groet,
Meta