+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Gezonde sportvoeding.

Het is mogelijk om ook je sportvoeding zoveel mogelijk te laten bestaan uit pure en onbewerkte voeding. Snelle suikers zoals gelletjes zijn niet nodig als je een paar uur gaat trainen.

Sportvoeding algemeen
Uit onderzoek blijkt dat een overdreven gebruik van sportvoeding vaak heerst bij met name recreatieve wielrenners. Een ‘rustige duurtraining’ zou je gewoon vier uur vol moeten kunnen houden op alleen water. De meesten beginnen na een half uur al met reepjes. Duursporters hebben vaak nog steeds de gewoonte dat ze elk uur een gelletje moeten nemen en ook een zoete sportdrank in de bidon moeten doen. Ook het stapelen van snelle koolhydraten voor een wedstrijd/toertocht is een gedachtegang bij duursporters wat behoorlijk is vastgeroest. Twee uur intensief fietsen op een nuchtere maag zou moet lukken. Als dat niet het geval is dan is dat een teken dat je bloedsuikerspiegel nog niet in balans is.

Van suikerverbranding naar vetverbranding
Je lichaam is nu waarschijnlijk nog gewend aan het gebruik van snelle suikers tijdens een inspanning. Door je nieuwe manier van eten gaat je lichaam omschakelen naar vetverbranding in plaats van suikerverbranding en komt je bloedsuikerspiegel steeds meer in balans. Het zou mooi zijn als je tijdens je trainingen minder gebruik gaat maken van die suikers . Dat heeft tijd nodig en kan wel acht weken duren voordat die omschakeling er is.

Voedingsadvies tijdens lange intensieve duurtrainingen
Tijdens lange tochten/wedstrijden staat de vertering bijna uit. Dan zijn snelle suikers soms een must. Er bestaan gelletjes die iets minder snel opneembare suikers bevatten. Tijdens zulke trainingen ontkom je er niet aan om die gels te gebruiken. Maar je kunt wel proberen om daarnaast zoveel mogelijk natuurlijk te blijven eten en drinken. Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde, snelle suikers en gebruik langzame koolhydraten voor en tijdens de training. Als je lichaam hier aan gewend is wordt de vraag tijdens de inspanning vanzelf minder.

Sportdranken
‘Een sportdrank is een mengsel van water, zouten en suikers: koolhydraten en elektrolyten. Elektrolyten (zouten) zijn mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Met name natrium zorgt ervoor dat vocht sneller wordt opgenomen. Daarbij krijg je meer dorst, waardoor je meer gaat drinken. Je lichaam houdt het vocht beter vast. Daardoor gaan de belangrijke stoffen niet via je urine verloren. De andere elektrolyten zijn voor je lichaam niet erg belangrijk om aan te vullen. Sterker nog, een teveel aan deze elektrolyten kan maagproblemen geven.’ (*Bron: suikervrijerecepten.com)

Kokoswater is een super goede dorstlesser en ook geschikt als sportdrank. Het bevat van nature een ruime hoeveelheid kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.

Gezonde sportdranken tijdens een lange duurtraining, die maak je gewoon zelf!

 • 500ml kokoswater;
 • Sap van 1 uitgeperste citroen;
 • 1 theelepel donkere biologische agavesiroop of kokosbloesemsuiker;
 • Een snufje Himalaya zout of Keltisch zeezout;
 • Meng alle ingrediënten en zet de sportdrank koud.

Variaties

 • Vervang het kokoswater door gewoon water;
 • Vervang de agavesiroop of kokosbloesemsuiker door 50ml biologisch diksap;
 • Vervang de siroop, suiker of diksap door chiazaadjes;
 • Voeg voor de variatie een keer wat gemberpoeder toe.

Sportdrank na een lange duurtraining
Drink vóór je training vooral water. Afhankelijk van de duur van je training neem je water of een sportdrankje mee zoals hierboven vermeld. Vul ná de trainingen/tochten je vocht aan met water en maak een gezonde groente smoothie aangevuld met een eiwitpoeder. Ik vind ‘Sunwarrior Clasic Plus organic natural’ variant fijn. Dit is een biologische proteïnepoeder gebaseerd op rauwe plantaardige eiwitten die vrij zijn van soja, gluten, lactose en geschikt is voor vegetariërs.

Op deze websites vind je sportvoeding die zoveel mogelijk op natuurlijke basis is:

 • 100% organic gels en bars: 100% organic gels en repen ontwikkeld door triatleet Dirk Baelus.
 • Gels van Isogel: makkelijk en goed verteerbaar.
 • Hammer Nutrition: sportvoeding met natuurlijke ingrediënten zoals de energierepen, energie gels
 • Biologische proteïnepoeder: Sunwarrior protein Classis Plus is gebaseerd op rauwe plantaardige eiwitten zonder onnodige toevoegingen.
 • Electrolyten tabs: de elektrolyten tabs van Powerbar oplosbaar in 500 tot 750 ml sportdrank.
 • Nakd repen: noten en fruit samengeperst, 100% natuurlijke ingrediënten en geen toegevoegde suikers. Te koop bij AH, Jumbo etc.
 • Zelf repen maken: Als je in een creatieve bui bent maak zelf eens repen van dadels, hennepzaad, gepureerde banaan of vijgen en noten. Super lekker en voedzaam.
 • Zelf bananen, gedroogde abrikozen, vijgen, naturel dadels samen met wat noten is natuurlijk ook een prima optie voor een semi lange rit. Puur natuur, de meest voordelige en duurzame optie.

Last but not least: ook hier geldt de 80/20 regel. Je teveel blind staren op perfectie en 100% gezond ‘moeten’ doen is realistisch niet haalbaar.

En wees nou eerlijk, hoe lekker is het om tijdens een dag trainen in het Limburgse landschap, op dat terras te genieten van een heerlijk stuk Limburgse vlaai van een goede bakker of home made appeltaart. 

Sport en bewust genieten gaan hand in hand!

Met energieke groet,
Meta

§*-