+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Veel vrouwen zijn opzoek naar meer energie. Wanneer je vaker dan je lief is, vermoeid opstaat, uitgeblust thuiskomt na een werkdag of ’s avonds na de avondspits alleen nog maar op de bank kan ploffen voor weer een nieuwe Netflixserie, dan zijn dat tekenen aan de wand. Wanneer je bij jezelf merkt dat periodes van vermoeidheid, een kort lontje, hoofdpijn/ buikpijn en niet in je goede doen zijn, regelmatig voorkomen dan geeft je lichaam duidelijke signalen af waar je naar mag gaan luisteren.

Deze tips helpen je een handje op weg om meer balans, rust en energie in je systeem te krijgen.

 1. Douche koud af
  Hoe lekker warm douchen ook is, koud (af)douchen is dé kickstart van jouw dag. Je prikkelt je lichaam, het versterkt je immuunsysteem en het zorgt voor mentale helderheid. Het beste begin voor een energieke dag. De Wim Hoff methode is wereldwijd bekend en hij combineert koude training met zijn ademhalingstechniek en mensen varen er wel bij.
 2. Eet langzame koolhydraten
  We weten allemaal inmiddels wel dat geraffineerde suikers niet goed voor ons zijn. Dit zijn de snelle koolhydraten die in koek, snoep, chocola, gebak, frisdranken en producten gemaakt in de fabriek etc zitten. Pakjes en zakjes zitten bomvol suikers, chemische smaakversterkers en onnodige toevoegingen. Zelfs biologische producten zijn niet suikervrij of per definitie een gezonde keuze. Je hebt zeker koolhydraten nodig maar kies altijd de goede langzame en voedzame koolhydraten zoals verse groenten, rauwkost, fruit, pompoen, (zoete) aardappelen etcetera. Oftewel, eet zoals de natuur het bedoeld heeft en wat je lichaam herkent als echte voeding. Wij zijn een ‘product’ van moeder Natuur. We zijn alleen vergeten dat we van de natuur zijn. Daar kan het wat mee en je krijgt er als cadeau duurzame energie voor terug, een stabiele bloedsuikerspiegel en jij komt hormonaal in balans.
 3. Drink meer energie
  Nee, hier bedoel ik geen energiedrankjes, suikerrijke vruchtensapjes, (light) frisdranken of alcohol mee. Die zorgen er alleen maar voor dat je minder energie krijgt omdat ze je bloedsuikerspiegel om zeep helpen. Ze dehydrateren je lichaam en zorgen voor een wattig gevoel, mindere concentratie en minder energie voor de lange termijn. Drink vooral water! Jouw lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water en heeft juist zuiver water nodig om goed te kunnen functioneren. Je hebt minimaal 0,03ml per kilo lichaamsgewicht nodig. Voor iemand die 70kg weegt betekent dat 2,1ltr per dag. Hoeveel heb jij nodig?
 4. Drink koffie met mate
  Genieten van een goede biologische koffie kan heerlijk zijn. Maar wees eens eerlijk: wat is de reden dat jij koffie drinkt? Is het omdat je energie nodig hebt, om ’s morgens wakker te worden of omdat je zonder niet kunt functioneren? Ik weet dat ik me hier niet populair mee maak maar veel mensen zijn verslaafd aan koffie. Wanneer je niet zonder kunt, chagrijnig wordt als de koffie op is, je echt nú koffie nodig hebt of hoofdpijn krijgt als je het een keer niet drinkt. Dan geeft je lijf hele duidelijke signalen af. Wil je meer energie en van je lichaamseigen natuurlijk aangemaakte cortisol kunnen profiteren, drink dan bij voorkeur 1 tot maximaal 2 kopjes koffie per dag. Het liefst tussen 10.00 en 14.00 uur.

  Heb je een energieprobleem, heb je een chronische aandoening, is je weerstand laag of zit je in een stressvolle periode op werk, privé of persoonlijk vlak? Ben je overspannen of zit je misschien wel tegen een burn-out aan? Stop dan het liefst nog gisteren met koffie. Je belast onnodig je bijnieren en dat brengt je juist verder af van gezonder worden. Koffie drinken werkt averechts en belemmert dat genezingsproces. Daarnaast laat koffie net als geraffineerde suikers je bloedsuikerspiegel stijgen, het zorgt ervoor dat stresshormonen adrenaline en cortisol worden aangemaakt en dat wil je juist voorkomen.

  Het belast je lever (jouw energiefabriek!), het zorgt voor laaggradige ontstekingen en de bloedsuikerdip die volgt lokt weer hele andere dingen uit. Yes, het eten van suikers. En het eten van suikers lokt weer eten van nog meer suikers uit. Want wees nou eerlijk, in zo’n dip grijp je echt niet naar een wortel. Die pak koeken wordt aantrekkelijk en weer een bakkie koffie zijn nodig om weer een oppepper te krijgen. Op die manier blijf je in de afhankelijke vicieuze cirkel van koffie, dips, suiker en nog meer dips zitten.

 5. Eet minimaal 500 gram groenten per dag
  Jouw lichaam heeft bouwstoffen, micronutrienten, vitaminen, mineralen, vezels en spoorelementen nodig om goed te kunnen functioneren. Geef je die niet dan haalt het de voedingsstoffen ergens anders vandaan. Het gevolg zijn vage gezondheidsklachten. Klachten die je misschien ondertussen normaal bent gaan vinden. Regelmatig hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, obstipatie, eczeem, buikpijn, menstruatieklachten noem maar op. Dat is verre van normaal en je lichaam geeft aan dat heel duidelijk aan en probeert aan de bel te trekken. Net zolang totdat jij ernaar gaat luisteren.

  Helaas is het ‘normaal’ geworden om deze ongemakken voor lief te nemen, te negeren of weg te stoppen met een paracetamolletje. Onder het mom van: geen zin, geen tijd en door. Door je groente inname te verhogen naar minimaal 500gram groenten per dag help je je lichaam enorm en voedt het van binnenuit. Ga bij minimaal twee maaltijden meer groenten eten. Neem bijvoorbeeld dagelijks een groentesapje van Frecious of uit je eigen juicer. Denk aan een groene smoothie als ontbijt, voeg groenten bij je lunch, snoep rauwkost als tussendoortje en eet ’s avonds een lekkere warme zelfgemaakte soep vol met gezonde spulletjes. Zo kom makkelijk je aan jouw dagelijkse portie. Voed je lichaam optimaal, krijg energie van binnenuit en ga weer aan de buitenkant stralen.

 6. Ontbijt als een keizer…
  …lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Dit gezegde is al zo oud maar geldt nog steeds. Zorg ervoor dat iedere maaltijd bestaat uit de voedzame gezonde langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en in de juiste verhoudingen. Deze geven jou duurzame energie, zorgen voor het aanmaken van belangrijke hormonen, zorgen voor een verzadigingsgevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Jij voedt je lichaam in plaats van dat je het vult en krijgt er je gezondheid, balans en energie voor terug.
 7. Beweging en buitenlucht
  Wanneer je merkt dat je een beetje inkakt, vastzit in je hoofd of je je ’s avonds mentaal vermoeid? Breng jezelf dan naar buiten. Ga de natuur in, pak de fiets of maak een wandeling. Naar buiten gaan werkt helend, geeft energie, je maakt je hoofd leeg en tankt letterlijk energie in je lijf. Je komt als een heel ander mens thuis. Opgeruimd, met een leeg hoofd en vol van nieuwe inspiratie of een antwoord op iets waar je tegenaan loopt.
 8. Ontstress
  We hebben het allemaal druk, druk, druk en vergeten dat we ook nog tijd voor ons zelf nodig hebben. Tijd nemen om te ontspannen, te ontladen van de dagelijkse drukte. Vaak belanden we ’s avonds uitgeput op de bank, zappend voor de TV, met tablet op je schoot en de telefoon in je hand. Dat lijkt ontspanning te geven maar voor je lijf en hoofd heeft het juist een averechts affect. Ook hier worden de stresshormonen adrenaline en cortisol geactiveerd waardoor de kwaliteit van je nachtrust achteruit gaat. Het blauwe licht van al die beeldschermen zorgen er ook nog eens voor dat je lichaam geen melatonine aan kan maken. Met als gevolg dat je niet in slaap kunt vallen, onrustiger slaapt en dat heeft effect op hoe je slaapt en of je wel of niet fit en uitgerust wakker wordt. In dit blog had ik je al uitgelegd hoe belangrijk het is om dagelijks voor een portie ontspanning te zorgen. Zoek uit wat bij jou past en plan desnoods je ontspanning in. Dat levert alleen maar energie op.

Hoe zorg jij voor meer energie? Laat me jouw ideeën weten via info@metavita.nl.

Lieve gezonde groet,

Meta Bloks