+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Meal prepping tips.

Wat goed dat jij je gezondheid in eigen hand neemt en de keuze hebt gemaakt om goed voor jezelf te zorgen. Daag pakjes en zakjes, gemaksvoeding en alle andere in elkaar geknutselde fabrieksspullen.

We hebben allemaal een druk bezet leventje en willen het liefst niet na hoeven denken over wat we moeten eten. Ok, een boterham met kaas is zo gefixt en ik zal de laatste zijn die zegt dat een healthy lifestyle net zo snel in elkaar te zetten is. Maar als jij je weer fris en fruitig wilt voelen dan zul je er iets voor over moeten hebben. Ik kan je beloven dat je daar geen spijt van zult krijgen. Het is even wennen en zoeken in het begin maar na een paar weken weet je niet meer beter en wil je nooit meer anders!

Zoek een dag of een avond uit die past voor jou en ga een paar uurtjes in de keuken staan. Zie het als tijd voor jezelf. Muziekje aan en gaan. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Maak een boodschappenlijstje en haal voor de hele week voldoende groente en fruit in huis. Zo pak je nergens op mis en hoef je niet dagelijks naar de supermarkt om boodschappen te doen. En je hebt op ieder moment van de dag iets gezonds en lekkers bij de hand.

Zorg dat je naast verse groente en fruit altijd wat basisingrediënten in huis hebt zoals: bruine rijst, boekweitmeel, havervlokken, amarant, onbehandelde noten en zaden, (verse) kruiden, kokosolie, extra vierge olijfolie, peper en zeezout, gistvrije groentebouillonblokjes etc. Met deze voedingsmiddelen kun je de meest uiteenlopende gerechten klaarmaken. Maak gerechten zoals boekweitpannenkoeken, gezonde koeken en cakes in één keer klaarmaken en bewaar ze in de koeling of diepvries.

Maak een grote pan soep. Super simpel en super snel gemaakt. Ik vind het heerlijk om bij thuiskomst na een drukke werkdag meteen een soepje te kunnen eten. Het is binnen een paar minuten warm gemaakt en ook nog eens mega voedzaam. En je hebt meteen weer extra groentes binnen. Zo kom je zeker aan de 500 gram groente die je per dag nodig hebt. Vries een deel in en zet een deel in je koelkast.

Pak je blender of slowjuicer en maak voor een paar dagen een groentesap. Je bent zo klaar en je hoeft maar één keer het apparaat schoon te maken. Zet een deel in je koelkast en vries de rest in. Start ’s morgens met een groentesapje en je begint fris aan de dag. Of neem wat mee in een drinkbeker naar je werk als tussendoortje. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Bestel dan de slow juice sappen van Frecious.

Als ik met mijn slowjuicer aan de slag ga, dan heb ik naast het sap, heel veel droge groente over. Zonde om weg te  gooien en daarom bak ik er een heerlijke groentecake van. Twee vliegen in één klap dus. Zet de cake in de koelkast en snijd een paar plakken af voor je ontbijt, lunch of tussendoortje. Lekker beleggen met bijvoorbeeld avocado, geitenkaas of tahin en je kunt er gegarandeerd weer uren tegen aan.

Was en snij je vers gekochte spulletjes, zoals sla, wortel, komkommer, bleekselderij, radijsjes en doe ze in verschillende bakjes en zet in de koelkast. Zo hoef je ’s morgensvroeg niet meer alles te doen en heb je snel een lekkere salade in elkaar gedraaid.

Leg een voorraadje bonen aan. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Bonen zijn een goede bron van eiwitten en je kunt ze voor heel veel gerechten gebruiken. Eet ze bij een salade, maak er een lekkere hummus van, maak een keer een bonensoep of bonenschotel of gril ze kort in de pan met wat kruiden en je hebt een heerlijke borrelnoot te pakken. Koop ze bij voorkeur in een glazen pot zonder toegevoegde suikers. Nog beter is om ze gedroogd te kopen, zelf te wellen en te koken. Zet de bonen in de ochtend in een flinke laag water en volg de aanwijzingen op de verpakking.

TIP: last van winderigheid na het eten van bonen? Laat ze dan een paar uur langer wellen dan aangegeven staat, ververs tussendoor wel het water, en kook de bonen met een strip Kombu. Kombu is een zeewier en kun je bij de toko kopen.

Kook in één keer een doos eieren en zet ze in de koelkast. Een eitje is gezond en voedzaam, lekker voor door je salade of als vier-uurtje.

Kook een grote pan zilvervliesrijst, of andere granen, verdeel deze in porties en doe ze in je diepvries. Zo heb je altijd iets op voorraad.

Teveel gekookt ’s avonds? Dat is handig! Want zo heb je meteen je lunch klaar voor de volgende dag. Doe er nog wat voorgesneden groente bij en je bent ready to go.

Hopelijk heb ik je met deze tips een beetje op weg geholpen. Pak er uit wat haalbaar is voor jou. Alles beetjes helpen en je bent weer een stapje dichter bij een gezonde jij.

Liefs,
Meta