+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Word je eigen goeroe.

‘Wat is nu eigenlijk gezond?’ ‘Ik weet echt niet meer wat ik moet geloven hoor’. ‘De één zegt dit, de ander weer dat’. ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer…’ Deze opmerkingen hoor ik regelmatig van mijn klanten of als ik met familie en vrienden in gesprek ben.

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe boeken over gezonde voeding en leefstijl verschenen. Boeken zoals de Voedselzandloper, Paleo, Oersterk, Broodbuik, Amber Alberda, 100% suikervrij en de Hormoonfactor hebben veel stof doen opwaaien. En dat is hartstikke mooi! Want laten we eerlijk zijn, de welvaartsziektes rijzen de pan uit. Het is echt de hoogste tijd dat we zelf weer de regie pakken en onze gezondheid in eigen hand nemen.

De overeenkomst die al deze leefstijlen hebben is dat ze je adviseren om te eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Om de in elkaar geknutselde fabrieksmaaksels links te laten liggen, en zoveel mogelijk puur en onbewerkt en gevarieerd te eten. Maar vooral om je gezonde verstand te gebruiken, logisch na te denken én naar je eigen lichaam te leren luisteren.

Word je eigen goeroe!

Laten we voorop stellen dat je natuurlijk helemaal niets moet ;-). Jij bepaalt hoe je je leven inricht en of jij de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand wilt nemen. Zoals met alles in het leven zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Iedereen is uniek en leidt een ander leven. De één heeft een zittend beroep, de ander een lichamelijk zwaar beroep.  Misschien draai je nachtdiensten, ben je een duursporter of doe je aan krachttraining.

Misschien heb je op dit moment wel veel stress door een hoge werkdruk of kinderen die veel van je vragen? Er bestaat gewoon geen klip en klaar voedingsplan of leefstijl die je ‘even’ kunt copy-pasten. Zo van, we volgen even 9 weken dit schema en we zijn weer helemaal fris en fruitig. Die vlieger gaat helaas niet op. En gelukkig maar.

Zelf heb ik ook een zoektocht afgelegd om te ontdekken wat bij mij past. Door stap voor stap kleine aanpassingen te maken, door cola light en peperkoek weg gaan laten, merkte ik al een enorm verschil in mijn energiehuishouding. Dat smaakte naar meer en toen volgde de rest vanzelf omdat ik merkte wat het met mijn lichaam deed.

Ik voel me inmiddels al een paar jaar heel goed bij een gebalanceerde leefstijl en eet zoveel mogelijk volgens de 80-20 regel. Zoveel mogelijk puur en onbewerkt, veel groene bladgroenten, drink gezuiverd water.  Daar horen ook dat stukje Tony’s bij of soms een patatje. Daar kies ik dan ook bewust voor. Schommelingen in mijn emoties, gewicht en andere gezondheidsklachten zijn daardoor verleden tijd.

Op deze manier ga ik ook te werk bij mijn klanten. Samen gaan we kijken wat nodig is en pakken we de bron van de klachten aan. Ze integreren de adviezen op een manier die het beste past in hun leven. Vaak zorgen deze aanpassingen al meteen voor een enorm veel verschil. Meer energie, een opgeruimd gevoel en helderheid is wat ik het meeste hoor.

Leer weer luisteren naar je eigen lichaam en ga uitproberen bij welke voeding jij je goed voelt.

  • Krijg je een opgeblazen gevoel of een energiedip na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd?
  • Sta je ’s morgens moe op en neig je de hele dag naar het eten van zoetigheid om weer even door te kunnen?
  • Ben je regelmatig trillerig en moét je dan echt meteen iets eten?
  • Eet je eenzijdig en stiekem te weinig groenten?
  • Drink je flink wat koffie op een dag om jezelf op de been te houden?
  • Heb je ’s avonds een wijntje nodig om te kunnen ontspannen?

Kijk eens eerlijk naar jezelf en maak kleine aanpassingen in je voeding. Minder eens een paar weken de suikers of laat eens gluten weg en kijk dan wat er gebeurt. Wat zijn nu een paar weken op een heel mensenleven? Wat heb je te verliezen? Het enige wat nodig is om lekkerder in je vel te komen is dat jij besluit dat je het gaat doen.

Want als jij niets verandert dan verandert er ook niets.

Het mooiste is dat met iedere kleine aanpassing die je nu al maakt voor grote veranderingen zorgt. Dat motiveert alleen maar om door te gaan en dan voelt het niet als volhouden. En geloof me, kiezen voor een gezonder leven wordt op alle vlakken beloond.

En als je er dan echt niet uitkomt of je blijft last houden van vervelende klachten, neem dan contact met me op. Soms is het nodig om samen met iemand verder te kijken. Ik help je graag opweg zodat jij daarna zelfstandig verder kunt en gezond, energiek door het leven kan gaan.

Lieve gezonde groet,
Meta