Na een goede nachtrust sta je op en je loopt nog half in slaap richting de badkamer voor je ochtendritueel. Je gaat naar het toilet, neemt een lekkere douche, poetst je tanden en verzorgt jezelf met je fijnste gezichtsverzorging. Je staat voor de kast en trekt je favoriete jurkje aan. Make-upje op, haren in de plooi en je bent klaar om met fris en fruitig aan de dag te beginnen. Voor je de deur uitgaat geniet je van je favoriete havermoutontbijtje met appel en kaneel en een goed kop koffie.
Je voelt je goed en zit positief en lekker in je vel.
De werkweek gaat voorbij en je doet je ding zoals normaal. Je zorgt goed voor jezelf door tijd te nemen om gezonde maaltijden klaar te maken. Het sporten gaat ook lekker en je voelt dat je sterker aan het worden. Gespierder zeg maar.
De energie die je al een tijdje lang miste komt terug. Je staat trots voor de spiegel en je ziet dat je huid er beter uitziet en je haren glanzen. Je krijgt zelfs opvallend veel complimenten over hoe goed je eruit ziet. Wat je nog het meeste opvalt is dat je relaxter bent en dat dat korte lontje verdwenen is. Nou ja, het zijn vooral je man en kids die je daaraan helpen herinneren ;-).
En dan stap je op de weegschaal. Je wilt dat ik-ben-goed-bezig en ik-zit-lekker-in-mijn-vel gevoel bevestigd zien op de weegschaal. Tot je verbazing laat die heel iets anders zien…?! En plop je blije, frisse energieke gevoel is met de noorderzon vertrokken… de moed zakt je in de schoenen.
Hoe kan dit nou???
Laat ik je uit de droom en frustratie helpen. Meten is weten zeggen we zo mooi. En ja dat klopt. Voor een gedeelte. Dat ene cijfertje op die weegschaal zegt alleen niet zoveel. Het is een indicatie, een momentopname. Je lichaam werkt toch net even anders. Tijdens je cyclus verandert er een hoop omdat je bepaalde periodes nu eenmaal meer vocht vasthoudt dan op andere momenten. En stel je hebt met je voeding een dag iets meer zout binnen gekregen, het eten van bijvoorbeeld zuurkool doet dat nl., dan geeft je weegschaal zomaar een heel ander cijfer aan. Doordat je regelmatig sport en bijvoorbeeld aan krachttraining doet krijg je meer spieren en die wegen nu eenmaal meer dan vet.
Slank van buiten, dik van binnen.
Zelfs als je er van de buitenkant slank uitziet wil niet vanzelfsprekend zeggen dat je van binnen gezond bent. Het gaat vooral om de hoeveelheid onzichtbaar vet rond je organen. Het zogenaamde visceraal vet, oftewel buikvet. Het is zelfs zo dat het hebben van een buikje niet meteen betekent dat je veel visceraal vet hebt. Natuurlijk is het hebben van overgewicht en een dikke buik wel een belangrijke aanwijzing. Bij een buikomvang boven 80 cm voor vrouwen en 94 cm voor mannen is er vrijwel zeker sprake van te veel visceraal vet. Teveel vet rond je organen verhoogt de kans op metabole verstoringen, een verhoogd risico op hartfalen, een te hoog cholesterol, insulineresistentie en Diabetes 2. Ik zal in een ander blog verder ingaan op de risico’s van insulineresistentie, wat ook wel de voorloper van Diabetes 2 wordt genoemd.
Kortom dat ene cijfertje op die weegschaal zegt daarom helemaal niets!
Jouw spiegel, je kleding, je energieniveau, je huid je haren, je algehele gezondheid en je blije frisse gevoel zijn je beste graadmeters. Daaraan merk je dat je lichaam aan het veranderen is. Want jij bent dat cijfertje op de weegschaal niet. Echt, je bent toch veel meer dan dat.
Het enige waar de weegschaal goed voor is, is de kliko.
Yes ik meen het. Ik zie zoveel vrouwen die bij mij komen en dagelijks, of zelfs meerdere keren (!) per dag op dat ding gaan staan en zo hun hele stemming om zeep helpen. Helemaal gefrustreerd raken en daardoor alles waar ze mee bezig zijn weer laten varen. Sporten en gezond leven heeft geen zin meer want het maakt toch niet uit. Over stressfactoren gesproken… het stresshormoon cortisol komt weer om de hoek kijken en laat nu net zijn dat stressen en afvallen niet hand in hand gaan. Het gezegde: ‘Maak je niet dik’ klopt dan ook als een bus.
Jij laat je leven en je humeur toch niet bepalen door die weegschaal?
Je bent niet je weegschaal en al helemaal niet dat cijfer dat daar op staat. Je bent toch veel meer dan dat? Je bent nu al helemaal goed zoals je bent. Wat zou er gebeuren als jij jezelf nu al kunt accepteren? Als je verder kijkt dan dat getal? Wat zijn jouw mooi eigenschappen? Denk je dan dat je de boel laat varen en helemaal niet meer goed voor jezelf zal zorgen? Dat je helemaal los gaat? Het tegendeel blijkt waar.
Laatst hoorde ik een mooi verhaal wat ik graag met je wil delen.
Wat doe je met een vaas die in je huis staat en die ontzettend lelijk vindt? Hij past totaal niet bij het interieur wat je hebt, waar je ‘m ook neerzet. Juist. Je doet ‘m weg, zet ‘m op de zolder of gooit ‘m in de prullenbak. Als die vaas maar uit het zicht is. Hoe ga je om met dingen die je mooi vindt, waar je blij mee bent? Precies. Je geeft ze de mooiste plek in huis, je verzorgt ze en doet er je best voor om ze zo mooi mogelijk te houden.
Stel je voor dat jij die vaas bent die je niet mooi vindt. Waar je streng tegen doet, boos op wordt, waar je van baalt en gefrustreerd van wordt. Iedere keer als je in de spiegel kijkt zeg je tegen jezelf: “gadverdamme ik zie er niet uit, die benen, bleh mijn buik, ik baal van mijn armen…” Wees nou eerlijk, daar help je jezelf niet mee. Dat zorgt alleen maar voor nog meer frustratie en negatieve energie. Hét recept om minder goed voor jezelf te gaan zorgen. Je komt op die manier juist verder van je doel af. Op die momenten dat je baalt en boos bent, grijp je eerder naar suikers of andere ongezonde dingen. Omdat het toch niets uitmaakt. Et voilà, je gefrustreerde gevoel wordt daarmee bevestigd. Selffullfilling prophecy heet dat.
Kies voor zelfcompassie in plaats van zelfmedelijden.
Zelfcompassie gaat je helpen en is je beste vriendin. Het zorgt ervoor dat je iedere keer opnieuw, jezelf bij elkaar pakt en bewuste keuzes maakt. Naar je gevoel luistert, naar de signalen die je lichaam geeft. Precies zoals je ook tegen een dierbare vriendin zou reageren. Je haalt het niet in je hoofd om allerlei negatieve dingen naar haar hoofd te slingeren. Je luistert naar wat ze zegt en geeft advies als ze daarom vraagt. En bovenal je bent lief voor haar. Want dat is het enige wat haar verder gaat helpen. En jou dus ook!
Nooit meer op dieet. Het maakt meer kapot dan je lief is.
Het allerbeste wat je voor jezelf kunt doen is kiezen voor voeding waar je lichaam blij van wordt en waar je jezelf mee voedt. Kwaliteitseten waar alle vitaminen en mineralen inzitten waar je lekkerder van in je vel gaat zitten. Je eet als het ware je hormonen in balans en krijgt meer energie. Een mooi cadeau dat volgt is dat je lichaam vanzelf verandert en je op een natuurlijke manier uitkomt op je ideale gewicht. Iedere kleine aanpassing die je maakt zorgt al voor grote veranderingen. Start bijvoorbeeld eerst eens met meer water drinken, laat daarna het klontje suiker weg uit je koffie of thee. Lees hier nog meer tips hoe je dit stap voor stap kunt doen.
Een gezonde leefstijl is voor de rest van je leven. Zonder einddatum.
Je gaat met zorg opzoek naar de beste producten, je kiest heerlijk recepten uit en geniet van alles wat je voor jezelf klaarmaakt. Je dekt de tafel voor jezelf, steekt een kaarsje aan en neemt de tijd. Je proeft wat je in je mond hebt en kauwt je eten goed. Wat dat betreft kunnen wij Nederlanders nog een voorbeeld nemen aan onze Zuiderburen. De mediterrane leefstijl wordt niet voor niets vaak aangeraden qua gezonde leefstijl. Ik ben er in ieder geval fan van. Het mooiste is dat zij op en top genieten van alles wat met eten te maken heeft. En ze geven met gemak hun laatste geld uit aan goede voeding. Wij Nederlanders zijn vooral gewend om zo min mogelijk geld aan eten uit te geven. Verkeerde zuinigheid noem ik dat.
Want pas als jouw lichaam draait als een geoliede machine, pas dan zal je vrolijker, energieker en positiever in het leven staan. 1+1 = 10 !
Jij verdient, iedere dag weer het allerbeste. Don’t settle for less en geef je lichaam de juiste benzine om te doen wat jij ervan vraagt. That’s all.
Ik wens je een bewust, energiek en gezond leven toe. Een leven waarin goed voor jezelf zorgen bovenaan het lijstje staat.
Liefs,
Meta
Geraadpleegde bronnen: mens en gezondheid info.nu