+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Daar sta je dan, vol goede moed, met je nieuwe leefstijl en koffer in de hand op het vliegveld. Op weg naar een tropisch oord voor die welverdiende vakantie waar je zo naar uit hebt gezien. Of op weg voor een business trip aan de andere kant van de plas. Misschien ben je op dit moment wel je auto in aan het laden voor een trip naar ‘La Bella Italia’ of la Douce France’. Heerlijk vakantie vieren met je gezin in een hotel, appartement, caravan of terug naar de basis: kamperen met tent en al. Een heerlijk vooruitzicht.

Hmm hoor ik je denken, hoe moet dat nu daar met mijn gezonde leefstijl? Ik ben net zo lekker bezig, begin verbetering te merken aan mijn energieniveau, mijn huid en haren hebben er nog nooit zo goed uitgezien en mijn broeken zitten zelfs wat losser.

Natuurlijk ga je lekker genieten op vakantie en even uit de dagelijkse sleur. Maar het zou toch zonde zijn om dan alle teugels te laten vieren? Het is stiekem wel zo fijn om ook weer net zo fris en fruitig van je vakantie terug te komen. Het is echt mogelijk om op vakantie gezonde keuzes te maken. Met deze praktische tips kun je een heerlijke vakantie of andere trip tegemoet gaan.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk

Waarschijnlijk ben je al op internet aan het rondneuzen om te bekijken wat er allemaal te doen is op je vakantiebestemming. Check dan meteen of er healthy shops, lokale boerenmarkten en restaurants in de buurt zitten waar je naartoe kan gaan. Reis je met het vliegtuig? Geef dan je dieetwensen door aan de luchtvaartmaatschappij. Check vooraf met de maatschappij welke voorwaarden daar gelden. Wanneer je in een hotel verblijft, vraag dan of ze rekening kunnen houden met jouw dieetwensen als je bijvoorbeeld gluten-, lactose- of suikervrij eet.

  • Voor onderweg

Als je met de auto naar je vakantiebestemming gaat kom je onderweg niet veel gezonde stops tegen. Zorg er daarom altijd voor dat je gezonde snacks meeneemt voor onderweg. Ook als je een dagje op pad gaat. Denk aan fruit, gedroogd fruit, noten, gekookt eitje, eigen gemaakte mueslirepen en groentecake. Mijn meal prepping tips helpen je ook een handje. Of maak een lekkere salade klaar waar alles in zit wat je nodig hebt. En drink water, water, water! Het is heel belangrijk om je lichaam te blijven hydrateren. Water zorgt ervoor dat je afvalstoffen worden afgevoerd en houdt je alert.

  • Op je vakantiebestemming

In een appartement of op de camping verandert er eigenlijk niet zo heel veel ten opzichte van thuis. Bij de grote supermarkten hebben ze vaak een groot aanbod van biologische groente en fruit. Ga naar de boerenmarkten of naar een locale boer en sla daar de producten in die je nodig hebt. Zo kun je je eigen eten klaarmaken zoals jij dat wilt. In een hotel of restaurant is dat vaak een uitdaging maar ook daar kun je voor gezond kiezen. Eet je à la carte, vraag dan aan de ober of je in plaats van brood of frietjes extra groente mag en laat de dressing apart serveren. Een buffet maakt het al een stuk makkelijker. Stel je eigen salades samen en maak er iedere dag weer iets speciaals van. Gebruik de minibar in je hotelkamer als koelkast. Ruim ‘m uit en stop daar je water, fruit en andere gezonde dingen in.

  • Blijf bewegen

Ook als je op reis gaat is het goed om in beweging te blijven. Neem je hardloop- of fitness outfit mee, stop een springtouw in je koffer en kom uit die stoel. Heeft je hotel een fitnessruimte? Maak er gebruik van. Is er een zwembad aanwezig? Ga baantjes trekken ’s morgensvroeg als iedereen nog op één oor ligt. Of ga een rondje hardlopen in de natuur. Ook kun je zelf simpele work-outs doen op de accommodatie zelf. Denk aan squats, lunges, push-ups en touwtje springen. Een wandeling na het avondeten is altijd een goed idee.

  • Maak keuzes en go with the flow

Op vakantie of tijdens een zakenreis gaat alles net even wat anders dan anders. Je gaat vaker uit eten, zit ’s avonds gezellig op een terrasje en daar hoort voor velen iets lekkers bij. Voor de één is dat bijvoorbeeld een dessert, voor de ander een goed glas wijn. Natuurlijk kan dat, je moet ook zeker niet te streng zijn. Thuis niet maar ook niet op vakantie. Je gaat per slot van rekening voor je ontspanning weg. Maar als je dan ‘zondigt’, kies dan óf voor een glas wijn óf een dessert. Denk aan de 80-20 regel. Kies één guilty pleasure en geniet daar ook met volle teugen van. Wanneer je voor een glas wijn kiest, drink daar dan altijd een paar glazen water bij. Water verdunt de wijn zodat het goed wordt afgevoerd.

Ook al ben je nog zo goed voorbereid je kunt altijd voor verrassingen komen te staan. Maak op dat moment de beste keuze die je kunt maken. Last but not least, no stress en geniet van je vakantie!

Heb jij nog tips of ideeën die je zou willen delen? Stuur dan een berichtje naar info@metavita.nl.

Lieve gezonde groet,

Meta Bloks