+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

We hebben allemaal wel eens een dag dat we niet helemaal fris en fruitig ons bed uitspringen. Dat kan ooit gebeuren, we zijn nu eenmaal geen robots zoals ik altijd zeg. Gelukkig maar. Laat je dag er niet door verpesten. Kijk wat je zelf kunt doen om je op te vrolijken of je beter te voelen.

Deze tips gaan je helpen:

  • Zorg voor extra veel groene groenten verwennerij vandaag. Dat geeft je een flinke energy boost én je verwent je darmen ermee. Daar wordt je gelukshormoon serotonine aangemaakt. Dat zorgt voor een blij en happy gevoel. Zuinig zijn op je darmen dus :-).
  • Denk aan een goed gevulde groentesoep als lunch. Of een smoothie of juice vol met groenten en een kleine stukje fruit en wat gezonde vetten zoals een avocado.
  • Neem korte breaks. Kom van je werkplek af. Ga zelf drinken halen, loop naar die collega toe in plaats van het sturen van een mail of het plegen van een belletje. De beweging die je krijgt is natuurlijk dubbele winst.
  • Ga naar buiten in de pauze voor een rondje. Even alleen een frisse neus halen en je hoofd leeg maken. Je laadt ervan op, en ja daar hebben we ‘m weer, door naar buiten te gaan en daglicht op te zoeken maak je serotonine aan. Super belangrijk in deze wintertijd om dat dagelijks te doen.
  • Want uit serotonine wordt het slaaphormoon melatonine gemaakt. Dat zorgt ervoor dat je goed en lekker slaapt. En dus morgen fris en fruitig uit je bed springt! Hoe fijn is dat?

Maar wat als je dagelijks opstartproblemen hebt?

Als je lichaam goed functioneert en jij op alle vlakken, voeding, beweging, ontspanning en mindset, goed voor jezelf zorgt dan wil je over het algemeen ’s morgens uit bed springen. Je bent al voor de wekker wakker en klaar om energiek aan je dag te beginnen. Als dat bij jou niet het geval is en jij met grote regelmaat vermoeid opstaat, dan is het belangrijk om verder te kijken.

Wist je dat het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine elkaars maatjes zijn?

Melatonine zorgt ervoor dat je ’s avonds moe wordt en lekker kunt (in)slapen en doorslapen. Cortisol maakt je ’s morgens wakker en geeft je die energie om fris je bed uit te komen. Je bent klaar voor de dag en je hebt er zin in. Het komt vaak voor, vooral als je een lange stressvolle of drukke periode hebt gehad, dat je teveel van je lichaam hebt gevraagd. Je bijnieren hebben lange tijd continu cortisol aan moeten maken zodat jij die periode hebt kunnen overleven. Want daar was vroeger het stresshormoon voor bedoeld. Om te kunnen vechten of vluchten als er een sabeltandtijger voor onze neus stond. Je lichaam zorgt ervoor jij overleeft. En in stressvolle drukke tijden is daar cortisol voor nodig.

De sabeltandtijgers van deze eeuw.

Naast stress van werk, een druk periode in je gezin, relatie-, financiele problemen of mantelzorg, veel achter beeldschermen (TV, laptop, IPad en telefoon) zorgen suikers, koffie, vlees en alcohol ook voor een stressreactie in je lichaam. Ook daar wordt cortisol voor aangemaakt. We vragen dus op verschillende vlakken enorm veel van ons lichaam. Niet gek dat er zoveel mensen chronisch moe zijn en er steeds meer mensen uitvallen door een burn-out. Het hoogste percentage ligt tegenwoordig zelfs bij de twintigers.

Als jij continu druk bent, teveel van je lichaam vraagt en niet of nauwelijks ontspant dan raakt de vriendschap tussen cortisol en melatonine verstoord. Je voelt dan dat je ’s avonds nog actief bent of juist helemaal leeg, moeilijker inslaapt, regelmatig wakker wordt en ’s morgens je bed niet uit kunt komen. Als een avondje vroeg naar bed gaan niet meer voldoende is en je het weekend nodig hebt om weer op te laden. Dan zijn dat tekenen aan de wand.

Dit zijn de eerste signalen dat je tegen een bijnieruitputting aan zit. Dit wordt ook wel een burn-out genoemd. 

Luister naar die belangrijke signalen van je lichaam. We gaan er vaak aan voorbij om dat we het zo druk hebben en al die ballen hoog willen houden. We halen onze energie uit koffie of suikerrijke voeding om door te kunnen. Maar die signalen zijn er niet voor niets. Neem ze serieus en doe er nu iets aan voordat je straks uitgeblust thuis zit en met allerlei andere klachten te kampen krijgt. Lees alles over de bekende nadelen van het stresshormoon cortisol.

Neem de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand. Je kunt meer dan je zelf denkt.

Wil je op een laagdrempelige manier kennis maken met een gezonde leefstijl? Leren hoe je zelf de switch kunt maken naar een leefstijl die bij jou past en niet als volhouden voelt? Binnen 6 weken ga jij meer energie ervaren en weer letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zitten. Schrijf je dan in voor mijn het online programma ‘Meer energie met voeding‘ en zet die eerste belangrijke stap naar jezelf. In dit programma leer ik je hoe je dat doet. Voeding is en blijft de basis omdat we nu eenmaal iedere dag moeten eten. Erg belangrijk of je je lichaam van de juiste brandstof voorziet zodat het voor je gaat werken. In plaats van tegen je. En last but not least: met dit programma ga je ervoor zorgen dat jouw hormonen vóór je gaan werken in plaats van tegen je. Van een vermoeid naar een energiek. Het kan. Ook voor jou.

Take care of your body. It’s the only place you have to live in.

Lieve groet,
Meta