+31 6 22 710 740 info@metavita.nl

Sinterklaas, Kerstdagen, Oud en Nieuw aaaah! Pepernoten, chocoladeletters, kerststollen en oliebollen vliegen ons om de oren en voor we het weten liggen de paaseitjes alweer in de schappen. Niet alleen in tijdens de Feestdagen, maar iedere dag komen we met veel verleidingen in aanraking. Waar we ook zijn, overal is eten te vinden en als dat niet zo is dan zien we anderen wel eten. En voor we het in de gaten hebben liggen de chocolade paaseitjes weer in het schap.

Om het nog maar niet te hebben over de supermarkten waar al het lekkers onze aandacht lijkt te trekken. Daar zijn natuurlijk heel wat studies aan vooraf gegaan. Supermarkten en fabrikanten hebben maar één doel en dat is dat we zoveel mogelijk (blijven) kopen. Niet om jou gezond te maken. Hoe vaak gebeurt het niet dat we vol goede moed op pad gaan en er bij de kassa altijd wel iets bij ligt dat we vantevoren niet hadden bedacht.

Kerststress, vermoeidheid en emotie-eten.

Wanneer er sprake is van drukke en overvolle agenda’s dan speelt vermoeidheid op en hebben veel mensen geen puf meer om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Mentale vermoeidheid zorgt ervoor dat negatieve emoties toenemen. Vaak werkt die combinatie snaaien of emotie-eten in de hand. Kunstmatige suikers zorgen voor een toename van dopamine in je hersenen waardoor je je tijdelijk beter voelt.

De uitdaging is om deze pijn niet tijdelijk weg te eten maar te doorvoelen en op te lossen. De psychologie die bij voeding komt kijken, jouw (eet)mindset, maakt daarom ook een belangrijk deel uit van mijn programma’s. Zelf heb ik hier lange tijd last van gehad en later zag ik in dat het alles te maken had met mijn stresskippengedrag. Toen ik dat ging aanpakken verdwenen ook de snaaibuien. In een ander blog zal ik hier verder op ingaan omdat veel drukbezette vrouwen hier last van hebben.

Zo overleef je een jaar vol feest en krijg je meer balans in je dagen:

  • Drink veel water. Minimaal 1,5 zuiver water per dag is geen overbodige luxe. Honger wordt vaak verward met dorst. Drink daarom voordat je iets wilt gaan eten een groot glas water en kijk wat er van je trek is overgebleven. Water zorgt er ook nog eens voor dat je lekker helder blijft. Het is sowieso een goed idee om ’s morgens je dag te starten met het drinken van een paar grote glazen lauwwarm water. Je vult je vochttekort aan, hydrateert je lichaam en voert afvalstoffen af.
  • Stop een stuk fruit met een paar noten in je tas. Tijdens een feestje of etentje eet je al vlug meer snelle koolhydraten dan normaal waardoor je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Dat zorgt ervoor dat je tussen de maaltijden door, in de middag, avond of zelfs een dag later meer trek hebt dan normaal. Zorg daarom dat je altijd iets gezonds bij de hand hebt om de snelle trek te stillen. Een flesje water, een klein stukje fruit en een paar noten zijn daarom een goed idee.
  • Schep extra veel groenten op. Deze zitten bomvol voedingsstoffen en vezels en je zit sneller vol. Zo kun je makkelijker je dessert laten staan of er wat minder van nemen. Vind je het moeilijk om aan je dagelijkse portie van 500 gram groenten te komen? Voeg dan eens dagelijks een groentesapje toe aan je programma. Die kun je prima zelf maken met een blender. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken denk dan eens aan de biologische koudgeperste slow juice sappen van Frecious.
  • Laat het broodmandje links liggen. Misschien is het je al eerder opgevallen dat je ervan kunt blijven eten. Je krijgt een overlaad aan snelle koolhydraten binnen en je zit al vol voordat het echte diner begint. Als je heel goed naar je lichaam luistert dan zorgt het eten van veel brood meestal voor een opgeblazen gevoel. Let er maar eens op.
  • Blijf bewegen. Pak wat vaker de fiets als je een boodschap gaat doen. Zorg voor een dagelijkse wandeling en plan ook je sporten in. Juist in deze drukke weken. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Ook al is de verleiding om tijdens donkere dagen en bij vermoeidheid de bank en een Netflixserie op te zoeken groot, motiveer jezelf en zoek de buitenlucht op. Laten we eerlijk zijn die bank en die film kunnen best wel even wachten. Jij voelt je na een stevige wandeling echt veel fijner.
  • Drink water bij de wijn. Af en toe genieten van een goed glas wijn is natuurlijk heerlijk als je ervan houdt. Zorg ervoor dat je bij ieder glas minimaal 2 glazen water drinkt. Wijn onttrekt vocht en het zit bomvol snelle koolhydraten. Wist je dat het drinken van alcohol je vetverbranding stopzet en het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt? Kies bewust en vraag jezelf eens af wat de reden is dat je aan het einde van de dag een glas wijn inschenkt.
  • Kies bewust. Heb je écht zin in dat stuk gebak, die stol en kerstkransjes die worden aangeboden of op tafel staan? Ben je eigenlijk al meer dan verzadigd maar eet je toch dat dessert wat op het menu staat? Als je lichaam verzadigd is en jij dus geen honger meer hebt dan kan je lichaam er niets meer mee. Je gebruikt dus eigenlijk je eigen lichaam als prullenbak. Kies daarom iedere moment weer bewust. Maak een keuze en geniet daar dan ook met volle teugen van. Schuldgevoel verdwijnt daardoor als sneeuw voor de zon.
  • Plan rustmomenten in. Juist in drukke tijden waarin lijkt alsof je geen ruimte meer hebt in je agenda. Kijk eens kritisch. Waar kun je ergens een half uurtje voor jezelf inplannen? Drukte, vermoeidheid en stress hebben invloed op je gemoedstoestand en je lichaam. Voorkom dat de druk te hoog oploopt en geef prioriteit aan jezelf. Tip: creëer je eigen wellness moment en neem een paar keer in de week (voeten)bad  met magnesiumvlokken voor extra ontspanning. Dit heeft zoveel voordelen waarvan slapen als een roosje er eentje van is.
  • Eet alleen iets als je echt honger hebt en stop wanneer je verzadigd bent. Vaak eten we iets omdat we vinden dat we het verdiend hebben, boos, bang, verdrietig, moe of teleurgesteld zijn. Of omdat we het moeilijk vinden om nee te zeggen. Vraag jezelf af als je iets wilt eten of je ook écht honger hebt. Als honger niet de oorzaak is dan is eten niet de oplossing.
  • No stress: Ben niet te streng voor jezelf. Denk aan de 80-20 regel. Wanneer je 80% gezonde keuzes maakt dan maakt die 20% ongezond helemaal niets uit. Dat kan je lichaam dan prima verwerken.

Last but not least, geniet van alle gezelligheid samen met jouw dierbaren. Want dat is natuurlijk nog steeds het allerbelangrijkste.

Met relaxte groet,
Meta